info@ekonos.hr +385 1 4881 590

Porezno nepriznati troškovi I. dio - Arhiva 07.02.2010 - Arhiva 07.02.2010

Porezno nepriznati troškovi I. dio

Kao što znate bliži se trenutak predaje financijskih izvještaja za 2010. godinu. Sada su vam vaši knjigovođe najbolji prijatelji ili najgori neprijatelji, ovisno o tome koliko poreza su vam „skuhali“ za konačni obračun sa Državom. Pred nama su dva bitna datuma: 31.03. za predaju obrazaca GFI-POD na FINA-u i 30.04. za predaju prijave poreza na dobit na Poreznu upravu. Pritom, ukoliko je porezna obveza znatno poskočila u odnosu na 2009. godinu, mogu biti dva osnovna razloga za to: prvi, optimističan – povećanje obujma poslovanja, i onaj drugi, manje optimističan – povećanje udjela porezno nepriznatih troškova u ukupnim troškovima. Zato, u nastavku navodimo o kojim se to troškovima radi. 1. Troškovi osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz Amortizacija nabavne vrijednosti preko 400.000,00 kuna Amortizacija sredstava za osobni prijevoz priznaje se kao trošak, tj. umanjuje osnovicu poreza na dobit, do 400.000,00 kuna nabavne vrijednosti po jednom sredstvu. Drugim riječima, ukoliko želite luksuznu limuzinu od npr. 500.000 kn, država vas neće sprječavati u tome, ali će vam priznati trošak amortizacije samo do ukupnih 400.000 kuna. Ovo ograničenje odnosi se i na odbitak pretporeza (PDV). Izuzetak od navedenog vrijedi samo kad sredstvo služi isključivo za registriranu djelatnost najma ili prijevoza. Npr. kad se radi o djelatnosti iznajmljivanja brodica, bez obzira na visinu nabavne vrijednosti, cijeli trošak nabave predstavlja porezno priznatu amortizaciju. 30% troškova sredstava za osobni prijevoz Uz navedeno, treba znati da se troškovi osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz (plovila, zrakoplov, helikopter i dr.) porezno ne priznaju u visini 30% od ukupnog troška. Isto vrijedi i za odbitak pretporeza (PDV). Primjer: Kod osobnog automobila ukupne vrijednosti (sa PDV-om) od 123.000 kn (bez PDV-a=100.000 kn), prilikom nabave priznati će se 70% iznosa PDV-a = 16.100 kn, a porezno priznata amortizacija iznositi će godišnje (za vijek upotrebe od 5g.) 14.000 kn = 100.000 / 5 x 70%. Dakle, umanjiti će osnovicu poreza na dobit za 14.000 kn. Postoje i izuzeci od navedenog, kada se navedeni troškovi priznaju u potpunosti: - troškovi osiguranja, kamata, poreza na cestovna motorna vozila i poreza na plovila, priznaju se u punom iznosu,
  • ukoliko se privatno korištenje prijevoznih sredstava evidentira kao isplata plaće u naravi, o čemu smo nedavno pisali, tada se ovi troškovi priznaju u potpunosti. Isto vrijedi i za priznavanje pretporeza,
  • ukoliko poduzetnik obavlja djelatnost u kojoj sredstva za osobni prijevoz služe isključivo za obavljanje tih djelatnosti, kao što su: auto-škole, taksi-službe, djelatnosti izvođenja/održavanja plinskih, vodovodnih i drugih instalacija, hitne intervencije, pomoć na cesti i vodi, iznajmljivanje sredstava za prijevoz i sl.

2. Troškovi reprezentacije Troškovi reprezentaciju bude u nama poreznim obveznicima odbojnost jer se, u smislu Zakona o porezu na dobit i Zakona o PDV-u, porezno priznaju u visini 30% od ukupnog iznosa troška. Troškovima reprezentacije smatraju se slijedeći troškovi nastali iz odnosa sa poslovnim partnerom:

  1. Troškovi ugošćenja (poslovni ručkovi, smještaj i sl..),

  • Troškovi odmora, sporta, rekreacije i razonode,

  • Troškovi zakupa automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor i sl.,

  • Poslovni darovi, sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda.

  • Roba ili proizvodi iz asortimana poduzetnika, koji su posebno prilagođeni za reklamne svrhe (s oznakom „nije za prodaju“), ili drugi reklamni predmeti s nazivom tvrtke, proizvoda i drugog oblika reklame (pepeljare, čaše, stolnjaci, podmetači, olovke, rokovnici, upaljači, privjesci i sl.) pojedinačne cijene koštanja (bez PDV-a) do 80,00 kuna ne smatraju se reprezentacijom već troškom promidžbe i u cijelosti su porezno priznati rashod. Treba naglasiti da kod promidžbe možete dati jedan poklon jednoj osobi u tromjesečju i o tome voditi evidenciju.   Tibor Jankač, dipl.oec.